Wat is IFTTT en hoe pas je het toe in je smart home?

IFTTT staat voor ‘If This, Then That’. Oftewel: als dit, dan dat. Lees meer over dit gratis platform dat al je smart home apparaten met elkaar kan verbinden.

15 november 2018

Tegenwoordig zijn veel nieuwe apparaten ‘slim’ – verlichting, TV, beveiliging en zelfs huishoudelijke apparaten. Het Internet of Things (IoT) breidt zich razendsnel uit en zal dat blijven doen in de toekomst. Ondanks dat slimme apparaten gemakkelijk aan je smartphone of tablet te koppelen zijn, is het niet altijd mogelijk om ze aan elkaar te koppelen. Dat is wat IFTTT kan doen voor je.

Wat is IFTTT?

IFTTT staat voor ‘If This, Then That’. Oftewel: als dit, dan dat. Het is een begrip dat afkomstig is uit programmeertaal, waar een bepaalde actie of trigger een andere actie tot gevolg heeft. Kortom: het is een manier om je smart home apparaten te koppelen en automatiseren. De IFTTT-app stelt je in staat om op maat gemaakte Applets (voorheen Recipes genoemd) te maken die automatisch een andere actie tot gevolg hebben, gebaseerd op bepaalde criteria.

Hoe werkt IFTTT?

IFTTT werkt met een simpele formule: als x gebeurt, dan wordt y geactiveerd. Bijvoorbeeld, als je thuis vertrekt, dan gaan je Philips Hue lampen uit. Of: als je Nest Cam ziet dat er iemand thuis is, dan zet je Honeywell Evohome thermostaat de temperatuur naar 21 graden.

Je bent echter niet beperkt tot alleen het koppelen van slimme apparaten. IFTTT stelt je ook in staat om automatisch acties of gebeurtenissen te gebruiken die op het internet staan: als de weersvooruitzichten regen voorspellen, dan stuur een reminder dat ik een paraplu moet meenemen. Als je een muziekvideo op YouTube liket, dan voeg het nummer toe op een Spotify afspeellijst. Als je het kunt bedenken, dan kan IFTTT het automatiseren.

Hoe gebruik je IFTTT?

Schrijf je in

Download de IFTTT app voor Android of iOS, of ga naar www.ifttt.com. Creëer een account om IFTTT te gaan gebruiken. Je kunt je inschrijven met je e-mailadres of een bestaand Google- of Facebookaccount.

Platforms

IFTTT werkt met een groot aantal apps en platforms, zoals Android, Google Assistant, Android Wear, iOS, Amazon Alexa en meer.

Applets

Een applet gebruiken is simpel: ga naar de IFTTT app, log in en selecteer ‘My Applets’ om een lijst met alle actieve applets te zien die geactiveerd zijn. Om een nieuwe applet te vinden of om een nieuwe applet aan te maken, selecteer ‘Services’.

Scroll door de lijst of zoek een applet om een bepaalde dienst te vinden.

IFTTT services search

Als je een bepaalde service selecteert krijg je een lijst te zien met de meest populaire applets. Selecteer de applet die je wil activeren.

IFTTT - Philips Hue Applets

Selecteer ‘Turn on’ om de applet te activeren en naar wens aan te passen. Je wordt door IFTTT gevraagd om toestemming te geven om verbinding te maken met de desbetreffende dienst of app.

Nu krijg je een aantal mogelijkheden te zien om je applet naar wens aan te passen, zoals of je een notificatie wil krijgen als de applet in werking treedt. Kies je voorkeuren en klik ‘Save’. Je applet is nu actief!

IFTTT applet configIFTTT applet config

Een applet maken

Als je de applet die je wil niet kan vinden, geen paniek. Je eigen applet samenstellen is gemakkelijk. Ga naar ‘My Applets’ en selecteer ‘New applet’. IFTTT helpt je om je eigen apps en acties te koppelen.

Welke smart home apparaten werken met IFTTT?

Een groot aantal smart home apparaten in ons assortiment werken met IFTTT. Bekijk hieronder welke producten dit zijn en welke applets eraan gekoppeld kunnen worden.

Keuken en Huishouden

LaMetric Clock 

LG Washing Machine 

Neato Robot Vacuums 

Netatmo Weather Station 

Smarter Coffee and Tea 

Nanoleaf Aurora 

  


Verlichting

MyStrom Smart Lighting 

Nanoleaf Aurora 


Philips Hue 

     
WiZ   

Verwarming

    
Honeywell 

     
Nest Thermostat       
tado°       
Netatmo thermostat 

Beveiliging


EZVIZ 

  

Fibaro 

  

iSmartAlarm 

  

Nest 

  

Netatmo security 

  

Nuki 

  

Ring 

  

Smanos 

  

Somfy