Verduurzaam je huis

Verduurzaam uw huis

Energie besparen kan op vele manieren. Het gemakkelijkst is om ervoor te zorgen dat je een duurzaam huis hebt. Je huis verduurzamen zorgt er uiteindelijk voor dat je minder elektriciteit, gas en water verbruikt en zo per maand bespaart op je rekeningen. Bovendien is het nog goed voor het milieu ook! Op deze pagina lees je hoe je je huis kan verduurzamen.

Bekijk alle verwarmingsoplossingen

Wist je dat?

77

Het gemiddelde aantal elektrische apparaten dat een Belgisch huishouden bezit. Dit zijn dus erg veel apparaten die samen veel elektriciteit verbruiken. Tip"vervang oude apparaten door nieuwere, energiezuinige apparaten (met A++ of A+++ labels)
(lesoir.be)

30%

CZoveel energie kunt u verliezen door uw dak, vanwege slechte isolatie. Isoleer zoveel mogelijk om geld te besparen, zoals daken, ramen en muren.
(calculeo.fr)

2018

Het jaartal waarin we afscheid namen van de zogenaamde lage temperatuur ketels. Condensatieketels worden de nieuwe maatstaf.
(mychauffage.com)

90%

De energiebesparing van een ledlamp ten opzichte van een traditionele gloeilamp. De ledlampen hebben ook een langere levensduur. Kies dus voor ledlampen met een voorkeur voor slimme ledlampen die u op afstand kunt programmeren en besturen.
(philips.ch/fr)

7709 kWh

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking in België in 2014. Stelt u zich eens voor wat voor besparingen u kunt realiseren door uw huis groener en slimmer te maken.
(callmepower.be/fr/)

Tips om uw huis te verduurzamen

Het verduurzamen van je huis hoeft niet heel moeilijk te zijn. De meeste bespaarmethoden hebben ook te maken met het aanpassen van je gedrag in huis of het simpelweg vervangen van bepaalde apparaten. Hieronder geven we je tips hoe je je huis kun verduurzamen om uiteindelijk te besparen op de kosten.

Isoleren en ventileren

Weet jij of je dak (goed) is geventileerd? Bij vele huizen is dit namelijk niet het geval. En hoe zit het met je muren en vloeren? Als je huis niet goed is geïsoleerd, kost je dat jaarlijks onnodig veel geld om je huis warm te houden. Als je je dak goed isoleert, scheelt dat al snel 30% minder warmteverlies (als je een verwarmde zolder hebt)!

Ook met het vervangen van je traditionele dubbel glas voor hoog rendementsglas zorg je dat je minder warmteverlies hebt. Kies bijvoorbeeld voor HR++ of zelfs HR+++ glas. Dit glas isoleert 3 tot 6 keer beter dan normaal dubbel glas.

Dit klinkt misschien raar, maar ook goede ventilatie zorgt ervoor dat je zuiniger omgaat met energie. Als de lucht in huis namelijk is vervuild, wordt deze ook vochtiger. Vochtige lucht verwarmt minder snel, dus moet je langer stoken om je huis te verwarmen. Buiten het feit dat vervuilde lucht niet gezond is natuurlijk, wil je dat je schone, droge lucht in huis hebt. Zorg er dus voor dat je je huis regelmatig lucht, of een luchtreiniger aanschaft.

Lees meer: luchtkwaliteit in huis

Energielabel huis verduurzamen

Duurzame (huishoudelijke) apparatuur

De eerste en misschien wel makkelijkste stap die je kan nemen in het verduurzamen van je huis, is het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen voor ledlampen. Ledlampen zijn namelijk 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeenlampen. Bovendien gaan ze veel langer mee. Waar oude gloeilampen slechts 1.000 branduren hadden, hebben ledlampen er 35.000 tot 50.000. Daarmee gaan ze ook nog eens 3 keer langer mee dan spaarlampen. Ledlampen zijn dus een goede investering!

Heb jij nog een oude koelkast in de keuken? Of een oude wasmachine? Vervang deze dan voor energiezuinige varianten met energielabel A+++. Ga niet voor minder dan dat, want A+ is bijvoorbeeld al 2 keer minder zuinig dan A+++. Gebruik ook elk apparaat efficiënt: zet de wasmachine of vaatwasser alleen aan als deze vol is. Haal ook elk apparaat van de stroom af als je ze niet gebruikt. Om dit te vergemakkelijken kun je een slimme stekker gebruiken. 

Waterbesparing door te verduurzamen

Je mate van waterverbruik wordt vooral bepaald door je gedrag: douche je lang? Laat je de kraan soms onnodig lang lopen of sproei je je tuin elke week? Door slim en efficiënt met water om te gaan binnen het huishouden, kun je al veel besparen. Maar je kan ook enkele verduurzamende maatregelen nemen.

Plaats bijvoorbeeld waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers op je kranen. Dit scheelt al snel 50% in de waterafname. Door je cv-ketel terug te draaien naar 60 graden, bespaar je op gas voor warm water. Ook kun je kiezen om een HR-combiketel te nemen als je een onzuinige geiser of boiler hebt. Bijna 20% van het gasverbruik gaat op aan warm water, dus het is goed om een energiezuinige ketel te overwegen om zo duurzaam met warm water om te gaan.

Ga je je badkamer verbouwen of nog bouwen? Overweeg dan een douche-wtw (warmteterugwinning). Deze gebruikt het weggespoelde douchewater om koud water weer mee te verwarmen.

Verduurzaam met smart home oplossingen

Ook met onze smart home oplossingen kun je je huis verduurzamen. Zo kun je ervoor kiezen om slimme ledverlichting aan te schaffen. Deze kun je namelijk programmeren, zodat je lampen aan en uit gaan op een bepaalde tijd. Ook al ben je niet thuis, je huis is dan altijd verlicht op de juiste tijden. Ook kun je je lampen op afstand bedienen of zelfs uit laten gaan als je de deur uit gaat. Zo vergeet je nooit meer een lamp uit te zetten.

Ook kun je kiezen voor slimme stekkers, waarmee je je huishoudelijke apparatuur alleen van stroom kan voorzien wanneer het moet. Zo voorkom je sluipverbruik van bijvoorbeeld je wasmachine, droger, tv etc. Je bedient deze stekker gemakkelijk met een app en je kan tijdschema’s instellen.