Bluetooth speakers – altijd en overal je favoriete muziek

Swipe to the left

Bluetooth speakers – altijd en overal je favoriete muziek

We leggen je alles uit over Bluetooth speakers - wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de verschillen met wifi-speakers?

#bluetooth  #bluetooth speakers  #speakers  #wifi-speaker 
4 maanden geleden, 265 keer gelezen
Bluetooth speakers

Bluetooth speakers – altijd en overal je favoriete muziek

Muziek is een belangrijk onderdeel van je leven. Het vrolijkt je op als je down bent, laat lange autoritten korter lijken, het maakt (of kraakt) feestjes en brengt sfeer met zich mee. Lang niet altijd is het even vanzelfsprekend dat je je favoriete muziek kan afspelen. Met een Bluetooth speaker is dat verleden tijd!

Wat zijn Bluetooth speakers?

Een Bluetooth speaker is een speaker die je draadloos kan koppelen aan een audiobron die uitgerust is met Bluetooth, zoals een smartphone, laptop of tablet. Als de Bluetooth verbinding tot stand is gebracht, kun je door muziek of video’s af te spelen het geluid naar de speaker streamen. Het grote voordeel is natuurlijk dat de geluidskwaliteit vele malen beter is dan die van de speakers van je smartphone of ander apparaat. Bovendien kun je draadloos je muziek regelen, terwijl je het huishouden doet, met vrienden staat te kletsen of als je in bad ligt.

Eigenschappen van Bluetooth

Bluetooth is de techniek die draadloze communicatie mogelijk maakt tussen twee apparaten. De data wordt over een radioverbinding verzonden van het ene apparaat naar het andere. Dit kan audio zijn, zoals in het geval van speaker, headsets en koptelefoons, maar ook bestanden. Zo kun je bijvoorbeeld ook tekstbestanden printen met een Bluetooth printer of je toetsenbord draadloos laten communiceren met je computer.

Je kunt Bluetooth zien als vervanging voor (korte) kabels. Het bereik van Bluetooth is namelijk beperkt tot ongeveer 10 meter, meestal voldoende als je een Bluetooth speaker aansluit op je smartphone of tablet. Omdat Bluetooth niet veel energie gebruikt is het ideaal om gebruikt te worden in combinatie met apparaten die werken op accu of batterijen. In dit geval zijn dat Bluetooth speakers!

Bluetooth speakers Libratone

Draadloze bluetooth speakers

Hoewel er Bluetooth speakers bestaan die werken op een vaste stroomaansluiting, is het merendeel van de Bluetooth speakers draadloos. Dat voordeel hebben deze speakers, omdat Bluetooth relatief weinig energie verbruikt en de batterij of accu lang mee kan gaan. Het grootste voordeel hiervan is dat je de speaker overal mee naartoe kan nemen en een lekker muziekje op kan zetten.

Bluetooth speakers met een accu hebben een beperkte speeltijd. Deze wordt op de verpakking vermeld, maar houd er rekening mee dat als je je speaker op vol volume zet dat de accuduur korter is dan als je de muziek op een lager volume afspeelt. Tip: zorg altijd voor een opgeladen accu als je op pad gaat met je Bluetooth speaker! Het opladen doe je doorgaans via een stekker met adapter of via een USB-aansluiting. Het voordeel van het laatste is dat je er een powerbank aan kan koppelen voor net een beetje extra power.

Er bestaan ook Bluetooth speakers op batterijen, al zijn het meestal de kleinere speakers die daarmee werken. Grote speakers hebben namelijk meer vermogen en zouden erg veel batterijen moeten gebruiken voor een lange speeltijd. Je zal dus ook zien dat een accu de meest voorname krachtbron is voor Bluetooth speakers.

De geluidskwaliteit van Bluetooth speakers

Dit is het belangrijkste als het om speakers gaat: de kwaliteit van het geluid. Je wil natuurlijk geen flets, plat, blikken geluid uit je speaker, maar volle bastonen en zuivere details. Gelukkig kunnen Bluetooth speakers aan die wens voldoen!

Allereerst is het goed om te weten dat het formaat van de speaker wel degelijk een belangrijke rol speelt in de geluidskwaliteit. Een grotere speaker betekent meer ruimte voor meer drivers, waarmee zowel de lage, midden en hoge tonen zuiver kunnen worden afgespeeld. Ook is de klankkast groter, wat weer een positief effect heeft op de geluidskwaliteit.

Uiteraard wil je een Bluetooth speaker met een goede geluidskwaliteit, maar als je een speaker zoekt die je in je rugzak mee kan nemen, dan is een grote zware speaker niet altijd even handig. Daarin moet je dus ook afwegingen maken. Er zijn al Bluetooth speakers van enkele centimeters, maar deze zijn kwalitatief natuurlijk een stuk minder dan grote speakers die zou gebruiken in je huiskamer, slaapkamer of in de tuin.

De grotere en betere Bluetooth speakers kun je soms ook koppelen aan elkaar via een app voor een nog betere geluidservaring. Stel je ze op in een stereo-formatie, dan heb je de beschikking over een volledig draadloos geluidssysteem.

Wat is het verschil tussen Bluetooth speakers en Wifi-speakers?

Er zijn op dit moment veel speakers op de markt waarmee je vanaf je smartphone, tablet of PC draadloos muziek kan afspelen. Afhankelijk van je wensen en eisen kies je voor een Bluetooth of Wifi-speaker.

Het grootste verschil tussen beiden is uiteraard de manier hoe je je muziek streamt naar je speaker(s). Een Wifi-speaker, zoals die van Sonos, sluit je aan op je wifi-netwerk in huis. Ze zijn niet draadloos, omdat data verzenden en ontvangen via wifi veel energie vergt. Wifi-speakers zijn dus met name geschikt om op een vaste plaats in huis te zetten. Ook kun je deze speakers gemakkelijk met elkaar koppelen en kun je verschillende muziek op verschillende wifi-speakers afspelen. Een ander verschil is dat je de muziek van overal kan bedienen, zo lang je toegang hebt tot je wifi-netwerk. Met Bluetooth speakers ben je altijd gebonden aan de maximale afstand die het Bluetooth signaal kan overbruggen.

Je zou dus kunnen concluderen dat Bluetooth speakers vooral zijn bedoeld om gemakkelijk met je mee te dragen, door het huis heen, maar ook naar plaatsen waar je geen stroomaansluiting hebt voor speakers. Wifi-speakers zijn het meest geschikt om op een vaste plaats in huis te gebruiken.

Populaire Bluetooth speakers

 1. Libratone ZIPP MINI 2 Wireless Speaker Cranberry Red
  Libratone ZIPP MINI 2 Wireless Speaker Cranberry Red
  • Zowel WiFi als Bluetooth
  • 360 FullRoom audio
  • Met stembediening
   229,-
 2. Denon HEOS 1 Zwart
  Denon HEOS 1 Zwart
  • Perfect geluid
  • Online muziek luisteren
  • Draadloze speaker
   249,-
 3. Libratone TOO Caribbean Green
  Libratone TOO Caribbean Green
  • Draagbaar
  • Spatwaterdicht
  • Bluetooth Speaker
   149,-
 4. Dixxo Wireless Bluetooth Speaker
  Dixxo Wireless Bluetooth Speaker
  • LED-lichtshow
  • Lange accuduur
  • Je favoriete muziek
   59,-