Een robotstofzuiger tegen dierenharen: waar let je op?

Swipe to the left

Een robotstofzuiger tegen dierenharen: waar let je op?

Win de strijd tegen rondzwervend dierenhaar en ander vuil

Robotstofzuiger tegen dierenharen

Het is een ongemak dat je in huis haalt met een huisdier: de beestjes zijn vaak in de rui en overal ligt haar. Echt overal. Je bent dus vaak ook veel tijd kwijt met het (bijna) dagelijks stofzuigen. Zonde natuurlijk, want met robotstofzuigers kun je veel tijd besparen en meer tijd met je trouwe viervoeters doorbrengen. Hoe weet je zeker dat deze robotstofzuigers dierenharen kunnen opzuigen? We verklappen het alvast: het geheim zit in de juiste borstels.

De robotstofzuiger is aan een sterke opmars bezig: er komen meer modellen op de markt en mensen kiezen sneller voor dit hulpje in het huishouden. De verschillende robotstofzuigers verschillen vaak niet zo heel veel van vorm, want ze zijn vaak rond en klein. De verschillen zitten veel meer in de functionaliteiten van deze kleine stofhappers. En daar zit voor veel consumenten ook de moeilijkheid bij het maken van de juiste keuze.

Welke functionaliteiten zijn belangrijk en welk type stofzuiger past bij jouw omstandigheden? Dat is natuurlijk bij iedereen anders en daarom is het lastig om in een algemeen artikel daar een goed advies over te geven. We zoomen daarom nu in op de dierenbezitters, omdat we vaak dezelfde vraag binnen krijgen over dit soort stofzuiger vanuit die doelgroep: wat is de beste robotstofzuiger tegen dierenharen?

In deze blog beschrijven we de zaken waar je rekening mee moet houden als je daarom een robotstofzuiger wilt aanschaffen.

1. Een robotstofzuiger is geen vervanging van je gewone stofzuiger

Hoe vervelend stofzuigen soms ook kan zijn, het blijft altijd nodig om de vloer volledig schoon te krijgen. Een robotstofzuiger komt bijvoorbeeld niet in elk hoekje en dus moet je eens per week toch nog even zelf aan de slag om de vloer te reinigen. Ook komt een robotstofzuiger niet op je bank, waar je huisdier waarschijnlijk wel ligt. Dat soort plekken moet je dus regelmatig handmatig reinigen om geen haren meer te krijgen. Het is misschien flauw om met dit punt te beginnen, maar het is wel een belangrijk punt om te benoemen.

2. Iedere ondervloer vraagt een andere borstel

Een robotstofzuiger werkt met een zuigmond en borstels om het vuil van de grond te krijgen. Sommige robotstofzuigers zuigen bijvoorbeeld alleen en die zuigkracht is niet altijd voldoende om vastzittende haren mee te krijgen. Bij een gladde vloer is het opvegen van dierenharen relatief eenvoudig, maar dat is anders bij vloerbedekking of een tapijt. Vooral omdat dierenharen vaak wat stugger zijn, is het nodig dat de borstel goed door het materiaal kamt om de dierenharen los te krijgen. Kies daarom voor een robotstofzuiger met een goede ronddraaiende borstel en voldoende zuigkracht. Dat is de belangrijkste les die we hier kunnen delen als je dagelijks vecht tegen dierenharen.

3. Leeg het reservoir regelmatig

Een robotstofzuiger heeft een reservoir waarin het vuil wordt verzameld. Huisdieren verharen nogal veel en vaak, waardoor het reservoir snel vol kan lopen. Ons advies is om het reservoir elke dag te legen als je de robot iedere dag aan het werk zet. Houd ook in de gaten of er dierenharen om de borstels vast komen zitten. Deze haren kun je dan met een schaar of mesje proberen weg te krijgen.

4. Laat je huisdier wennen

Er zijn veel YouTube video’s met dieren die lekker rustig op een werkende robotstofzuiger zitten. Dat is een leuk gezicht, maar niet altijd heel realistisch. Sommige dieren moeten bijvoorbeeld niets van deze apparaten hebben. Er zijn honden die compleet in paniek lijken te raken als de stofzuiger aan gaat. Deze stofzuigers maken namelijk wel geluid tijdens het zuigen, al is het een beduidend lager volume dan de traditionele stofzuiger. Laat je huisdieren daarom eerst wennen aan het apparaat. Begin hiermee als de stofzuiger uitstaat, stel je dieren vervolgens gerust als het apparaat aan gaat en ze toch bang blijken zijn.

5. De timer-functie kan averechts werken

Veel robotstofzuigers kun je met een timer laten werken, zodat ze bijvoorbeeld ’s nachts aan gaan en je in een schoon huis wakker wordt. Dat lijkt heel handig, maar pas op als je huisdieren hebt die loslopen in huis. Ze kunnen een ongelukje krijgen en het is dan natuurlijk vervelend als je robotstofzuiger daar doorheen rijdt en het hele huis bevuilt.

6. Bedenk hoe je het apparaat wil aansturen

Veel mensen werken met een timer, maar de robotstofzuigers kun je natuurlijk gewoon handmatig bedienen met een knop. Sommige modellen kun je ook vanaf je smartphone bedienen via een wifi-verbinding. Zo kun je eerst controleren of er geen verrassing op de vloer ligt of het dier eventjes opsluiten in de bench en het apparaat van afstand aansturen. Let bij die draadloze wifi-functie wel goed op of je stofzuiger en smartphone allebei op het 2,4 of 5 GHz-netwerk zitten, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. De nieuwste modellen ondersteunen zelfs Google Assistant en Amazon Alexa, zodat je ze ook met je stem kunt aansturen. Makkelijker kan bijna niet.

7. Kijk uit voor obstakels

De meeste robotstofzuigers hebben sensoren en kunnen objecten herkennen, zodat ze die kunnen ontwijken. Iedere obstakel zorgt ervoor dat ze van route veranderen. Wil je zeker weten dat alle haren van de vloer worden gehaald, zorg dan dat de stofzuigers voldoende ruimte hebben. Dat betekent dat de voederbak aan de kant moet, stoelen niet te dicht op elkaar mogen staan, dat snoeren netjes weg moeten worden gewerkt en dat je moet oppassen met schoenveters van schoenen die je onder de tafel hebt liggen. Er zijn zelfs modellen op de markt met kunstmatige intelligentie die het materiaal of object kunnen herkennen en dus weten dat ze geen sokken moeten opzuigen.

8. Dweilen maakt de vloer schoner

Een natte dweil die je vastmaakt aan de robotstofzuiger zorgt dat ook het fijne stof van de vloer wordt meegenomen. Je kunt aan sommige types handmatig een dweildoek bevestigen en er zijn zelfs robotstofzuigers met een ingebouwd waterreservoir, zodat je schoonmaakmiddelen aan het water kunt toevoegen. Dit is echter geen vervanging van de traditionele dweil of zeem, maar een middel om de vloer net wat schoner te krijgen dan alleen zuigen.

9. Een filter geeft schonere lucht

Het vuil wordt opgezogen en de lucht wordt door een filter weggeblazen. De werking van de filter is daarom een belangrijk aandachtspunt, want huisdieren laten niet alleen haren achter. Ze zijn namelijk ook een bron van stof en huidschilfers en dat kan allergische reacties veroorzaken. Hier zijn HEPA-filters voor bedoeld. Zo’n filter helpt bijvoorbeeld de klachten van allergieën of astma te verminderen door stof of huismijt tegen te houden. Een schonere lucht is een betere lucht en dat is natuurlijk beter om in te ademen.

Welke robotstofzuiger kies je?

De bovenstaande negen punten zijn belangrijk om de juiste keuze te maken en om het apparaat op een goede manier te laten werken. Deze punten gelden natuurlijk niet alleen voor dierenbezitters, maar zijn belangrijk voor iedereen die graag een robotstofzuiger wil aanschaffen. Bij 50five hebben we enkele robotstofzuigers waarmee je de strijd makkelijk aan kunt gaan tegen de dierenharen én al het andere rondzwervende vuil op de vloeren.

We hebben bijvoorbeeld verschillende robotstofzuigers van Ecovacs in ons assortiment. Deze stofzuigers worden bijvoorbeeld geleverd met twee verwisselbare inlaten. De Ecovacs Deebot DM88 heeft bijvoorbeeld inlaten met een extra krachtige borstel en eentje zonder borstel. De borstel gebruik je voor een grondige reiniging van je tapijt of vloerbedekking. De inlaat zonder borstel is ideaal voor gladde vloeren, waar je direct de haren kunt opzuigen, zonder dat ze verwikkeld raken in de borstels. De Ecovacs Deebot DM81 Pro heeft bijvoorbeeld een high-efficiency-filter en zorgt voor een schonere lucht. De Ecovacs Deebot DR98 veegt, zuigt, dweilt en droog in één beweging je harde vloer. Dit apparaat wordt geleverd met een draadloze handstofzuiger met accessoires om ook je bank te kunnen reinigen.

Je kunt ook kiezen voor de kleine krachtpatser van Neato. We hebben de Neato Botvac D7 ConnectedNeato Botvac D5 ConnectedNeato Botvac D3 Connected en de Neato Botvac Connected in de shop. Deze stofzuigers hebben, afhankelijk van het model, een krachtige batterij en een groot stofreservoir. Ze ondersteunen wifi, leren de ruimte kennen en ondersteunen de slimme assistenten van Amazon en Google. Ze hebben daarnaast een D-vorm met ronde en platte kanten voor het beter reinigen van randen en hoeken.

 1. Neato Botvac D7 Connected robotstofzuiger
  Neato Botvac D7 Connected robotstofzuiger
  • Ideaal voor grote oppervlakken
  • Virtuele grenzen instellen
  • Stofzuigen in het donker
   629,-
 2. Neato Botvac D3 Connected Robotstofzuiger
  Neato Botvac D3 Connected Robotstofzuiger
  • Comboborstel
  • Standaardfilter
  • Bereik tot 167 m2
   399,-
 3. Neato Botvac D6 Connected Robotstofzuiger
  Uitverkocht
  Neato Botvac D6 Connected Robotstofzuiger
  • Ultra-Performance filter
  • Meerdere verdiepingen
  • Zelf tijden inplannen
  Speciale prijs  599,-
  Adviesprijs Normale prijs  729,- -€ 130,00 Je bespaart 18%

De Blaupunkt Bluebot XEasy is een robotstofzuiger met zuigmond, draaiende borstel én twee zijborstels die het stof, vuil en dierenharen eenvoudig laat verdwijnen. Met de bijbehorende app of afstandsbediening stel je eenvoudig een schoonmaakschema in voor de hele week.

BLAUPUNKT BLUEBOT XEASY Robotstofzuiger
BLAUPUNKT BLUEBOT XEASY Robotstofzuiger
 • Gepland schoonmaak schema
 • Verwijdert ook dierenharen
 • Geschikt voor onder meubilair
 279,-